www.charlottestorij.nl

Werk zoeken en dan ook echt daad werkelijk aangenomen worden voor een goede baan is soms heel lastig. Daarom moet je altijd goed voorbereid zijn en zeker weten wat voor baan je wilt hebben. Een doel en dus ook doel gericht solliciteren naar je perfecte baan. Ik heb helaas even geen werk op dit moment en weet dus dat het moeilijk is om aan werk te komen. Gelukkig heb ik 3 sollicitatie gesprekken lopen en wil ik je vandaag mijn tips mee geven! Dus mocht je op sollicitatie gesprek mogen komen of heb je interesse in nieuw werk? Lees dan zeker even verder


Ik kan wel cliche gaan uitleggen wat een sollicitatie gesprek inhoudt maar dat weet iedereen wel. Dit gesprek is bedoeld om kennis te maken met je eventuele nieuwe werk gever en te gaan ontdekken of de nieuwe functie bij je gaat passen. Je stelt jezelf op een beste manier voor, probeert gelijk veel vragen te stellen en hoopt dan op een goed antwoord: Ja je krijgt de baan!

Ik maak voor mezelf altijd een stappen plan. Als ik ga solliciteren doe ik dit altijd persoonlijk. Ik ga langs het bedrijf/ de winkel of filiaal waarvoor ik wil gaan werken en print genoeg CV’s uit. Een CV moet volledig, professioneel en netjes zijn zodat je meer kans maakt. Ik zet er altijd een foto bij en neem er dus genoeg mee als ik op jacht ga. Tijdens het afgeven stel ik mezelf voor, maak een praatje en geef mijn cv af. En dan is het afwachten en hopen op een gesprek! Als je je CV zo afgeeft heb je vele malen meer kans op een gesprek dan wanneer je online of via een telefoontje solliciteert. Het belangrijkste als je langs gaat: wees niet bang! Wees zelfverzekerd, stel jezelf voor en laat het beste kantje van jezelf zien. Zo ziet een bedrijf meteen wat ze aan je gaan hebben.


de voorbereiding


Als je dan een telefoontje hebt gehad en een uitnodiging gekregen hebt is het tijd voor de voorbereiding! Je plant een goede datum, een tijd en zorgt dat je dit absoluut niet vergeet. Op de dag zelf moet je goed uitgerust en voorbereid zijn. Ik zorg er altijd voor dat ik me verdiept heb in het bedrijf of de winkel zodat je meer kennis hebt. Natuurlijk neem je je CV mee, eventuele andere documenten, denk aan diploma’s en je glimlach! Voor mensen die niet vaak een gesprek hebben gehad of het een van de eerste is lijkt het me verstandig om eerst een paar keer te oefenen. Voor de spiegel, voor je vriendinnen zodat je al een goed praatje hebt. Het moet niet te geacteerd over komen! Van te voren trek ik nette kleding aan, maak me net wat extra op en zorg dat mijn haar goed zit. Ik heb meestal op een sollicitatie gesprek een zwarte broek, gekleurd shirtje/jurkje en een zwart jasje erover. Ligt er ook aan wat voor soort sollicitatie je hebt.

Pinterest @ihorvath920:

Eventuele outfit: Een zwarte broek is altijd goed. Combineer het met een kleurtje zodat het niet zo grauw en saai word. Hakken is natuurlijk altijd netjes en straalt wat uit bij een gesprek. Nette laarsjes mag ook gewoon. Ik vind blauw met zwart altijd erg classy maar had zelf voor bordeaux rood gekozen. Ligt er ook aan waar je solliciteert.

het gesprek


Ja! Dan is het zover. Na een cv afgeven, je voorbereidingen en wat gezonde spanning mag je op gesprek komen! Mijn gouden tip: wees jezelf! Daar bereik je het meeste mee. Door je anders voor te doen dan wie je bent hou je niet alleen de mensen van de sollicitatie voor de gek maar ook voor jezelf! Dus: wees jezelf!

Een gesprek komt meestal snel op gang. Er worden over en weer vragen gesteld, je stelt je voor, vraagt en toont interesse in de functie en leert de mensen kennen. Maar welke vragen kan je het beste NIET stellen op je gesprek?

1. Wat doet jullie bedrijf precies?
Je bent uitgenodigd omdat je waarschijnlijk een goede motivatiebrief hebt geschreven en je CV aansluit. En als het goed is weet jij waarom je juist bij dit bedrijf hebt gesolliciteerd. Dus is het niet handig om deze vraag te stellen tijdens het kennismakingsgesprek. Verdiep je in de werkgever voordat je solliciteert, maar zeker voordat je op gesprek gaat. Het is natuurlijk wel goed om interesse te tonen in het bedrijf of de functie. Je kan bijvoorbeeld meer specifieke vragen stellen over de baan waar je voor solliciteert, die niet in de functieomschrijving worden behandeld.

2. Hoeveel ga ik verdienen?
Natuurlijk wil je dit weten en dit zal ook zeker besproken worden, maar dit moet niet je focus zijn in het eerste gesprek. Vaak wordt dit pas besproken tijdens het tweede of derde gesprek.

3. Moet ik tot laat doorwerken?
Deze vraag komt niet erg gemotiveerd over. Tijdens een eerste gespreklaat je vooral je enthousiasme en nieuwsgierigheid zien. Vraag liever hoe een doorsnee dag voor deze functie eruit ziet. Vanuit deze vraag kun je een hoop opmaken.

4. Wat gebeurt er als ik de baan of mijn collega’s niet leuk vind?
Bij het eerste gesprek al rekening mee houden dat het niet leuk gaat worden, is niet slim. En eigenlijk weet je dan ook zelf wel wat je moet doen, namelijk opstappen.

5. Kun je iets heel persoonlijks over je leven vertellen?
Interesse en je inleven in je gesprekspartner is goed, maar deze vraag is te persoonlijk. En ook niet relevant voor een sollicitatiegesprek. Als je interesse in degene tegenover je wil tonen kan je ook vragen hoe lang de persoon al werkt of wat zijn/haar functie binnen het bedrijf is.

6. Krijg ik de baan?
Te direct.. Dus niet doen

 

Job interview: dos and don'ts #Infographic / Entrevistas de trabajo: Cosas que debes y no debes hacer #Infografía:

Hier nog even een lijstje wat je wel kan doen en wat dus totaal niet! Haha!

Stel.. Je word afgewezen na een aantal gesprekken? Geen paniek!


Bijna niemand wordt met de eerste sollicitatiebrief direct aangenomen. Wie solliciteert, krijgt te maken met afwijzingen. Natuurlijk is het vervelend om afgewezen te worden. Maar probeer positief te blijven en te leren van elke afwijzing. Daarom moet je jezelf deze vragen stellen:

Is het permanent?
Nee, dit is niet permanent. Ik heb weer ervaring op gedaan. Ik leer beter solliciteren, krijg ervaring in het voeren van sollicitatiegesprekken. Hierdoor is de kans dat ik een baan vind groter.

Is het overal zo?
Nee, dit is het niet enige bedrijf waar ik kan solliciteren. En door dit gesprek ben ik er achter gekomen dat deze functie of dit bedrijf toch niet helemaal bij mij past. Of dit bedrijf of de functie past juist wel bij mij. Dan weet ik dat ik op soortgelijke vacatures moet solliciteren.
Nee, er was gewoon geen klik. Soms is die er niet. En je kunt niet met iedereen een klik hebben.

Is het persoonlijk?
Nee, ik beschik over kwaliteiten maar zij zijn op zoek naar andere kwaliteiten.
Nee, ik ben een goede kandidaat, maar er was een andere kandidaat die net iets beter aansloot
Nee, maar ik had mijn gesprek iets beter kunnen voorbereiden waardoor het beter had kunnen gaan.

Vraag om feedback en gebruik deze feedback voor de volgende keer. Zo wordt solliciteren effectief en blijft het leuk.

Natuurlijk hoop je op een positief antwoord en dat je de baan krijgt maar je kan natuurlijk altijd denken: nee ik krijg hem niet. Kan het altijd mee vallen toch? 🙂

Afbeeldingsresultaat voor sollicitatie succes

Ik heb nu bij 3 bedrijven sollicitaties lopen. Veel gesprekken, meeloop dagen en dan maar afwachten. Meer dan je best doen kan je niet, ik toon mijn goede wil, enthousiastme en hoop dan op een baan! Ik ga het jullie zeker laten weten want Charlotte wil snel weer lekker werken! Het belangrijke is dat je goed moet afspreken wanneer je eventueel iets hoort en wanneer je misschien op een vervolg gesprek mag komen. Mocht je ook gaan solliciteren dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt. En als je op gesprek mag: Succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *