www.charlottestorij.nl

Hoewel het weer gisteren avond ineens omsloeg van warme temperaturen, hete zonnestralen en een zwoele en bloedhete zomerdag viel het s’avonds met bakken uit de hemel.. Code oranje werd in het zuiden af gegeven en voor ik het wist onweerde het er op los. Je zou maar het idee hebben om die avond lekker te gaan bbqen? Gelukkig zijn er genoeg andere warme en vooral droge zomeravonden geweest waarop we wel lekker konden bbqen. Vandaag deel ik mijn BBQ guide. Alles voor de perfecte bbq! Of het nou om salades, vlees of de gezelligheid van de tafel gaat.. Let’s get ready for BBQ!


Een goed georganiseerde BBQ moet je verdelen in een aantal zaken. Denk natuurlijk aan een BBQ, recepten, lekkere gerechten, een goed gezelschap, drankjes en de aankleding. Zelf vind ik bbqen alltijd heel erg gezellig en vooral lekker! Er bestaan verschillende manieren om lekker te kunnen bbqen. Zo kan je ook steen grillen, of een andere gril gebruiken om je vlees goed gaar te krijgen. En kies je voor kleurrijke servetten, bijpassende glazen en een goed stuk vlees of ga je voor een vegatarische BBQ?

Je kunt barbecueën op houtskool, briketten of op een gasbarbecue. Bij die laatste kun je handig de temperatuur regelen en heb je een grote grill tot je beschikking. Kies je voor kooltjes? Dan kan het aansteken van de barbecue een lastig klusje zijn. Hoe je de barbecue het beste aansteekt is even een kwestie van ervaring. Wanneer houtskool eenmaal brandt dan smeult het net zo lang totdat het verteerd is en er alleen as overblijft. De temperatuur van de smeulende kooltjes is ideaal voor de barbecue. Het is dus niet de bedoeling om de kolen op je barbecue te zien branden, als je vlammen ziet is de barbecue nog niet klaar om er iets op te leggen.

1. De tafel aankleding


Als je een BBQ organsiseert voor een groter gezelschap is het leuk om je tafel leuk aan te kleden en accessoires erbij te verzamelen. Ik snap dat je als je met een kleiner groepje bent je niet je hele tafel om wil toveren tot een prachtige bbq tafel. Typisch gevalletje van Amerika want zij pakken heel groot uit met tuin en bbq feestjes. Je kan een tropische tafel maken met kleurrijke bloemen, servetten en vrolijke drankjes. Kies dan voor een tropische fruit salade en een salsa muziekje en je sfeer is done! Je kan ook kiezen voor een chiquere bbq met dure vlees en vis gerechten, wijn en een haardvuur. Voor ieder wat wils!

2. drinksssss


Een bbq zonder lekkere drankjes is geen bbq natuurlijk! Zeker met warm weer moet je genoeg drinken. Coctails, een rosé biertje of een lekker koud wijntje zijn allemaal heerlijk op zo’n warme dag! Wat ik echt een aanrader vind is spa rood met allerlei fruit en vitamientjes erin. Gooi er wat ijsblokjes, munt blaadjes, fruit, aardbeien of limoen in en je hebt een heerlijk verfrissend drankje! En in een leuke kan of karaf staat het ook nog eens superleuk!

3. salades


 

Wij houden van salades toch? Van frisse, zoete en vegetarische salades, met vis, kip of quinoa. Of eet jij liever een couscoussalade? Je kunt met salades echt alle kanten op! Variëren met salades: Salades zijn makkelijk, snel, gezond en vooral heel lekker. Bovendien kun je er goed mee combineren. Want salades zijn bijvoorbeeld heerlijk als lichte lunch, ideaal als bijgerecht of als stevige maaltijdsalade. En dat het hele jaar door, want ieder seizoen biedt mogelijkheden voor een lekkere salade. In de zomermaanden kies je bijvoorbeeld voor een zomerse salade niçoise, Of wat dacht je van een lekkere aardappelsalade met tuinbonen, of een rijstsalade met geroosterde paprika? Een salade met alleen sla kan natuurlijk ook, maar welke sla kies je dan? Ga je voor pittige rucola, frisse ijsberg sla of gemengd met allerlei soorten?

Finishing touch
Als je met allerlei verse ingrediënten jouw perfecte salade hebt gemaakt, is het tijd om het af te maken met een passende saladedressing. Kies bijvoorbeeld voor een frisse citroendressing of maak het lekker pittig met een mosterddressing. Salades zijn heerlijk bij een BBQ. Voor een gezonde, frisse touch aan je bbq te geven. Yum! Mijn favoriet is een salade caprese met mozzarella en tomaat. Wat basilicum en ik geniet. Hmm!

garnalen aardappel salade met rucola:

Ingrediënten voor 4 personen:

  1. Schil de aardappel en snijd in plakjes van ½ cm, de plakjes in reepjes van ½ cm en de reepjes in blokjes (brunoise). Kook in water met zout in 5 min. gaar. Giet af en laat afkoelen.
  2. Maak een dressing van de mayonaise, olie, azijn, suiker, het kerriepoeder, peper en zout. Meng met de aardappel en rucola. Verdeel de helft over de coupes en schep de helft van de garnalen erop. Herhaal dit en garneer met de tuinkers. Lekker met geroosterd witbrood.

vergeet vooral geen stokbrood erbij te serveren! 🙂

4. sausjes! dippen,smeren,likken.

 

5. een goed stuk vlees


Een BBQ zonder vlees is zoals Mickey zonder Minnie. Is als een vis zonder water. Natuurlijk heb je allerlei lekkere gerechten, salades en stokbroodjes die je eet maar een goed stuk vlees moet er gewoon bij. Tenzij je vegatarisch bent dan kies je voor andere gerechten. Van hamburger tot kip: In principe kunnen alle soorten vlees op de barbecue. Amerikaanse hamburgers en worstjes zijn populair. Hamburgers gril je in zo’n 6-7 minuten gaar. Een dikke braadworst is na 10-11 minuten klaar. Ook kipdrumsticks zijn lekker om te grillen. In 20-23 minuten zijn ze gaar. Voorkoken is dan niet nodig. Gemarineerd vlees kan ook prima op de barbecue als je het voor het roosteren even droogdept met keukenpapier. Natuurlijk doen satés het ook altijd goed. Vis gerechten op de BBQ zijn ook heerlijk en wat lichter. Een gooede manier van vis bereiden op de barbecue is in aluminiumfolie. Kabeljauw leent zich bijvoorbeeld goed om in folie te bereiden. Lekker met wat groenten en kruiden. Vouw de folie dicht en leg het pakketje zo’n 8 minuten op de barbecue. Zorg er wel voor dat je de folie makkelijk kunt openen om te bekijken of de vis al gaar is. Als het visvlees wit maar nog wel stevig is, is het gaar. Mijn vis aanraders zijn tilapia en pangasus filet, garnalen aan een spies en een lekker stukje gegrilde zalm. Hmmm!

ZO! Op naar de supermarkt! Stokbrood? check! vlees en vis? check! Zoek lekkere recepten op internet op voor een heerlijke bbq. Wacht even op een warme zomer avond, nodig leuke mensen uit en maak er een feestje van! Ga je voor eigen gemaakte sausjes, kies je voor een verfrissend watertje of garnalen spiezen met salades. Let goed op BBQ aanbiedingen in je supermarkt en dan kan ik nog maar een ding zeggen! Eet smakelijk! ^^

wat is jou favoriete BBQ? 

2 reacties op “alles voor de perfecte bbq”

  1. Melisa schreef:

    Suuuper leuk artikel! Leuke ideetjesss.
    Nu heb ik zin om te bbq’en. 😳😊

  2. Sandra schreef:

    Wat een leuke tips geef je! Wij hebben thuis een grote grillplaat waar we op ‘bbq’en’, echt een top ding. Ik ben vooral gek op groentespiesjes en salades!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *